مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به بررسی چالش های وضعیت سالمندی در آینده ایران پرداخت.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های شورای اسلامی، دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی وضعیت سالمندی در ایران در آینده و چالش های آن»، با توجه به برآوردهای جمعیتی، گفت: ایران در 30 سال آینده با بحران مواجه خواهد شد: سالمندی با آن مواجه خواهد شد. در حالی که بیش از 30 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد. در سالهای 1345 تا 1395 علیرغم افزایش جمعیت کشور، درصد رشد سالانه آن پس از دوره بیشمولد دهه 60 همچنان کاهش مییابد، سهم سالمندان نیز بهجز دوره 1375 تا 1375 به صورت دورهای (بیش از 10 سال) رشد داشته است. 1385; به طوری که از رشد منفی 17 درصدی در سال 1355 به رشد 28 درصدی در سال 1394 رسید. بر اساس پیش بینی ها، سهم ایران از جمعیت سالمند تا سال 1398 تا 1421 (طی 23 سال) به 10 تا 20 درصد خواهد رسید. این در حالی است که روند تغییرات شاخص مذکور در کشورهای توسعه یافته طی 70 تا 120 سال رخ می دهد.
بر اساس این گزارش، یکی از مهم ترین عوامل موثر در تشدید معضل سالمندی، کاهش حجم خانوار است. بر اساس دادههای سازمان ثبت احوال کشور، از کل ولادتهای رخ داده در سال 2019، 40 درصد اولین تولد (فرزند اول)، 40.8 درصد تولد دوم (فرزند دوم)، 14.2 درصد تولد سوم (فرزند سوم) و 4.3 درصد مربوط به تولد سوم (فرزند سوم) بوده است. تولدها چهارمین یا بیشتر است. بنابراین در بسیاری از ازدواج ها دو تک فرزند ازدواج خواهند کرد که در آینده باید از چهار پدربزرگ و مادربزرگ نگهداری کنند.
این گزارش حاکی از آن است که سالمندی جمعیت کشور را با چالش هایی مواجه خواهد کرد که یکی از مهم ترین آنها افزایش هزینه های سلامت است. ایران طی دهههای گذشته با بار اقتصادی بیماریهای واگیر و عفونی مواجه بوده است و فعالیتهای بخش سلامت بر پیشگیری، درمان و توانبخشی عوارض ناشی از این بیماریها متمرکز بوده است. در دهه های آینده با ظهور پدیده گذار اپیدمیولوژیک، بار اقتصادی بیماری ها بر دوش بیماری های غیرواگیر و مزمن دیده می شود، اما موج سوم در راه است و به زودی بار اقتصادی بیماری بر دوش سالمندی متمرکز خواهد شد. جمعیت ایران و عوارض آن
فقدان زیرساخت های مراقبت از سالمندان یکی دیگر از چالش های جمعیت سالمند است. به این ترتیب با توجه به 9 میلیون و 200 هزار سالمند در کشور باید اذعان داشت که در حال حاضر به ازای هر 700 سالمند یک تخت نگهداری از سالمندان وجود دارد. این در حالی است که شاخص ذکر شده در کشورهای توسعه یافته معادل یک تخت به ازای هر 18 سالمند است.
گزارش مرکز تحقیقات بی ثباتی نظام رفاهی کشور را یکی از مهم ترین چالش های سالمندی معرفی کرده است. افزایش امید به زندگی دوره دریافت مستمری سالمندی را طولانی تر کرده است. به طوری که در سال 1358 کارکنان با میانگین 27 سال سابقه بازنشستگی و با توجه به امید به زندگی در همان سال (57.5 سال) به طور متوسط 11 سال مستمری دریافت کردند. این در حالی است که میانگین سن بازنشستگی در ایران برای مردان 52 سال و برای زنان 50 سال است. با امید به زندگی 72 سال برای مردان و 76 سال برای زنان، به طور متوسط مردان حدود 20 سال و زنان حدود 26 سال مستمری دریافت می کنند. این امر باعث بار مالی صندوق های بازنشستگی شده است. همچنین جمعیت در سن کار کمتر از نرخ رشد مستمری بگیران (افراد مسن) افزایش یافته است و این عدم تعادل جمعیتی بر بی ثباتی سیستم های مبتنی بر مزایای خاص تأثیر دارد. اگرچه این معضل اجرای اصلاحات نظام بازنشستگی را اجتناب ناپذیر کرده است، اما توجه به ابعاد اجتماعی و حفظ استانداردها در اصول اولیه بیمه اجتماعی از جمله جامعیت، کفایت، پایداری و فراگیر بودن در اجرای اصلاحات نیز غیرقابل انکار است. .
در بخشی از این گزارش آمده است که پیری جمعیت در ایران برخلاف کشورهای غربی قبل از فرآیند توسعه رخ داده است. بنابراین راه حل های این کشورها احتمالاً برای ایران مناسب نیست، زیرا کشورهای مذکور ابتدا روند توسعه را طی کرده و سپس با سالمندی مواجه شدند، بنابراین نهادهای رفاه اجتماعی توان کافی برای اعمال اصلاحات در ابعاد مختلف بازنشستگی، بهداشت و درمان را دارند. حتی موقعیت اجتماعی می خواستند به سالمندی با کیفیت برسند، اما سالمندی در ایران قبل از توسعه اتفاق می افتد و مهمان ناخوانده محسوب می شود. بنابراین راهکارهای متناسب با شرایط ایران باید در دستور کار قرار گیرد.
این گزارش با پرداختن به مهمترین چالشهای پیری جمعیت در سطح کلان، نشان میدهد که باید به هزینههای سلامت و مراقبت از آنها پرداخت. آگاهی از وضعیت دسترسی سالمندان و ارائه خدمات بهداشتی مورد نیاز و حمایت های مورد نیاز در این زمینه ضروری است. مداخله دولت برای خدمات اجتماعی و همچنین حمایت خانواده می تواند به عنوان یک سیستم تامین اجتماعی چند لایه تدوین شود. در نهایت باید ضمن حرکت به سمت تحقق جامعه جوان و بانشاط، برنامه ریزی های لازم برای داشتن جمعیت سالمند سالم و تامین نیازهای بهداشتی و رفاهی سالمندان انجام شود.
متن کامل این گزارش اینجا خواندن.
انتهای پیام